Bahan-Bahan: | |
500gm udang (sederhana besar) 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 2sm kunyit hidup 2sm halia 15 biji cili padi | ½ biji kelapa (ambil santan) 1 batang serai (dititik) asam keping (1 keping) daun kesum garam serbuk perasa |
Cara: | |
1. Bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, cili padi dimesin. 2. Masukkan perahan santan ke dalam periuk bersama-sama bahan yang dimesin. 3. Kacau sehingga menggelegak di atas api yang sederhana. 4. Masukkan serai, asam keping dan udang. 5. Tambah serbuk perasa dan garam secukup rasa. 6. Akhir sekali masukkan daun kesum dan biarkan sedikit layu dan bolehlah dihidangkan. | |
Cadangan Hidangan: | |
4 orang | |
Tambahan: | |
Udang boleh juga ditukarkan dengan makanan laut lain seperti udang atau ketam. Daun kesum menjadikan masak lemak ini lebih beraroma dan sedap. |
Wednesday, 15 April 2009
Udang masak lemak cili api
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment